top of page
portada historia vibria.png

Història

antiguo sello vibria-fotor-20230827224322.png
Sin título.png

Amb motiu del centenari del Casal Foment Nacionalista Republicà (FRN) que se celebrà als anys 2006 i 2007, es van organitzar un seguit d’actes per commemorar l’efemèride. Un d’aquests actes és la creació d’un element festiu per al seguici de la ciutat: la Víbria de Reus. D’aquesta manera, amb la creació de la Colla de la Víbria de Reus, es volia fer participar la gent del Casal Foment d’Esquerra i JERC a Reus de les festes de la ciutat, emulant la implicació cultural que van tenir en el seu temps els membres fundadors del FRN.

 

Per aquest motiu s’encomana a l’artista local Manel Llauradó la confecció d’una víbria per l’any 2007. L’animal, d’aspecte ferotge i de disposició vertical, amb cos de drac, cap de serp i pits de dona, participaria en sortides de foc i en les del seguici. La Víbria de Reus és portada per una sola persona, està elaborada amb fibra de vidre, pesa 64 quilograms i té 21 punts de foc. Les seves mides són 2’80 metres d’alçada, 1’90 metres d’amplada i 3’10 metres de llargada. El projecte musical s’encomanà al músic local Daniel Carbonell Sugranyes. La Víbria tindria un acompanyament de foc amb tabals, i un acompanyament de seguici amb gralles petites (una mica més curtes que les habituals) i de so més adolçainat i tabals.

 

La Víbria de Reus es presentà en societat el dia 21 d’abril de 2007, aprofitant la festivitat de Sant Jordi i les connotacions que això comporta. Fou una festa amb bestiari local i l’acompanyament d’algunes víbries del país com la de Barcelona, la Serrallenca de Tarragona i la de Manresa. Els seus padrins són la Víbria Serrallenca de Tarragona i el Drac de Reus.

 

Els portadors de la Víbria, constituïts en entitat cultural sense afany de lucre: la Colla de la Víbria de Reus, són inicialment una quinzena de persones vinculades al Casal Foment. Tot i que la colla aspira a créixer ràpidament amb persones interessades a participar del seguici festiu, sense cap vinculació al Casal. La “Colla de la Víbria de Reus” és una entitat legalment constituïda i registrada davant el departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i el registre municipal d’entitats ciutadanes de l’Ajuntament de Reus.

 

La víbria és un animal de la mitologia fantàstica popular, una femella del Drac. És bàsicament un drac però amb marcats caràcters femenins (com dues mamelles prominents) i ocellístics, com dues urpes i bec d’àliga. Té fama de malvada. A l’edat mitjana la forma original era vibra i era sinònim de cuca i d’escurçó. Es coneix des de l’entremès de Sant Jordi de 1399. Al principi hauria estat, doncs, una mena de serp amb trets d’au a la qual posteriorment la imaginació popular li hauria aplicat trets femenins. En la forma i nom primitius apareix en la Cimera del Casal de Barcelona, transformada després en un ratpenat o ratapinyada.

 

El mot víbria també el trobem escrit com vibre, bíbria, brívia i bívria, encara que possiblement es tracti d'un factor fonètic o d'escriptura. La paraula ve del llatí viper-viperus que significa víbora, amb una concepció més àmplia que la serp. La víbora es refereix també a un animal verinós, l'atac del qual és terrible. El fet que ostenti pits de dona ha donat peu a moltes interpretacions, la més simple de les quals la situa com a femella del drac, però, en canvi, té un nom propi i simbòlicament la trobem ben diferenciada.

Espiera_Vibria_JPG-fotor-2023082722552.png
agp_2592_crop1506363810062_jpg_525981578_x1x_crop1537812433084_DT201809240044_MG251705976.
bottom of page